William Denny
Elizabeth Street
Marine Parade
Essex Road
Grosvenor Street
Cumberland Street
Easterbrook
Winsomere Crescent
Williamson Ave
Westmere Park Ave
Ashley Ardrey
Coopers Beach House
Ebisu Restaurant
Ewen Alison Ave
Hurstmere Rd Brew Bar
Martin House
Matapana Road
Nihinihi Avenue
Obstetric Clinic
Rice Restaurant
Robinson House
Rutherford House
Shoebox
Tyler Street Garage
West End Rd
Whites Road
Lynch Street
Godden Cres
Kirkmay
Allum Street
Archdall
John Street
Kawau Island
Queen Street Apartment
Scotts Landing
Seaview Avenue
Shorwell Street
Te Ahu Ahu Road
Wellpark Ave
William Denny
broomfields
colchester
+
-

The sinuous outlines of Art Moderne architecture informed the alteration and extension of this stucco bungalow overlooking the water in the Auckland suburb of Westmere. Building up, down and out, whilst maintaining the fluidity of rounded rooflines and curvaceous walls, was the challenge.

The brief from this family of four was to design a master bedroom and en suite within a new upper level that captured a view of the sea. The basement was to be redefined into a games room and more outdoor living created on the sun-soaked western flank.

Perched atop the existing flat roof, a pop-up capsule now envelops the new bedroom and en suite. Its membrane roof waterfalls to the ground and is a contemporary take on the existing curved parapets.  Battens mimic the detailing on the fa├žade of the original home so that the structures, built decades apart, nevertheless speak the same language. 

Internally a palette of honey coloured timber, mirrored copper and retro-green tiles captures back-to-the-future styling. Astute spatial planning means the headboard forms the back of the vanity unit, which is modelled on a 50s sideboard. A mindful balance of solidity and transparency was required to maintain privacy while embracing the view. Opaque sliding doors and bi-fold shutters link the bathroom to the bedroom and allow an unimpeded show of the faraway Waitakere ranges. A freestanding bath sits proud on a deck located above the rooftops of neighbouring homes. 

Downstairs, the ground level was lowered and walls removed to provide a 2.4 metre stud and an open-plan space where the pool table is adequately served by a casual lounge area including a circular vestibule. With revamped garaging and sheltered outdoor living day through night, this Moderne meets Modern combination has been future proofed.