Shorwell Street
Elizabeth Street
Marine Parade
Essex Road
Grosvenor Street
Cumberland Street
Easterbrook
Winsomere Crescent
Williamson Ave
Westmere Park Ave
Ashley Ardrey
Coopers Beach House
Ebisu Restaurant
Ewen Alison Ave
Hurstmere Rd Brew Bar
Martin House
Matapana Road
Nihinihi Avenue
Obstetric Clinic
Rice Restaurant
Robinson House
Rutherford House
Shoebox
Tyler Street Garage
West End Rd
Whites Road
Lynch Street
Godden Cres
Kirkmay
Allum Street
Archdall
John Street
Kawau Island
Queen Street Apartment
Scotts Landing
Seaview Avenue
Shorwell Street
Te Ahu Ahu Road
Wellpark Ave
William Denny
broomfields
colchester
+
-

Small and imperfectly formed, this Sandringham dwelling, clad in weatherboard, was typical of its era. The floor-plan was essentially a square with a central hallway that divided the living quarters from the bedroom zone. The homeowners, a couple with their first baby on the way, had a simple request. They wanted to make the spaces more functional.

Working within the compact footprint, and to a tight budget, a no-nonsense strategy was called for. The essence was commonplace: removing walls to allow an open-plan room incorporating kitchen, dining and living that are more in line with today’s expectations. Bi-fold joinery was installed to make the outdoors more accessible and bring in the light, and a new kitchen became the fulcrum around which the rest of the plan revolved.

While the concept is simple, the delight is in the detail - small moments that make a big difference. In the kitchen, a two-tone palette of oak veneer and contemporary white lends a sense of spaciousness. Storage incorporated on both sides of the island bench does double duty and sleek, handle-less cabinetry that reaches right to the ceiling has both presence and purpose.  

Reusing the existing floorboards meant a cost saving and kept the integrity of the home’s character while a sliding door with opaque glass doesn’t encroach on the space but allows privacy and quiet in a home office that comes complete with a built-in desk and shelving.

Off the master bedroom, a modest extension allowed room for a master en suite, accessed via the walk-in wardrobe. White tiles reflect the less-is-best scheme throughout the house, but the deep timber window sill simultaneously acts as a shelf and the seamlessly integrated frame of a bathroom cabinet.