Essex Road
Elizabeth Street
Marine Parade
Essex Road
Grosvenor Street
Cumberland Street
Easterbrook
Winsomere Crescent
Williamson Ave
Westmere Park Ave
Ashley Ardrey
Coopers Beach House
Ebisu Restaurant
Ewen Alison Ave
Hurstmere Rd Brew Bar
Martin House
Matapana Road
Nihinihi Avenue
Obstetric Clinic
Rice Restaurant
Robinson House
Rutherford House
Shoebox
Tyler Street Garage
West End Rd
Whites Road
Lynch Street
Godden Cres
Kirkmay
Allum Street
Archdall
John Street
Kawau Island
Queen Street Apartment
Scotts Landing
Seaview Avenue
Shorwell Street
Te Ahu Ahu Road
Wellpark Ave
William Denny
broomfields
colchester
Mt Eden, Auckland
+
-
Mt Eden, Auckland

From the street, this transitional bungalow in Mt Eden looks quaint and charming. An entry porch with hexagonal detailing, shingled gables and a stucco finish bring interest to the architecture. Yet its planning was not so alluring. Located on a wedge-shaped site, which narrowed towards the rear, the interior spaces were a compromise of small rooms squeezed into the awkward footprint.

To create a more useable, liveable environment for a family with young children was the challenge. The three bedrooms which ran down the eastern side of the house were retained, along with the formal lounge street-side with its distinctive bay window. However the living areas were completely re-planned within the tight constraints of the original outline. 

Instead of a maze of walls dividing off spaces, three separate elements are used to define function within the western flank of the home. A black ‘box’, housing the bathroom, WC and laundry, is an unexpected insertion, while an island bench with a polished-concrete top becomes a natural gathering point. The third element is a bank of floor-to-ceiling cabinetry that runs the length of the rear wall; it transcends the kitchen zone to become a container for the TV and fireplace and ends with a built-in daybed that captures sun from the north-facing back garden. While the rear of the home was pushed out two metres, a new decking area seamlessly links to this extension on the same floor plane to lend a feeling of even more spaciousness.

Sensitive to the era of the home, jarrah tongue-and-groove was chosen to meld with the existing flooring, but the contemporary black-and-white palette in the revamped living zones is intentionally modern and makes for a striking contrast.